Dieternas kamp eller en fantastisk fettföreläsning

Det här är en föreläsning om olika dieters effektivitet där Christopher Gardner går igenom ett stort antal studier och förklarar resultaten på ett lättfattat, intressant och underhållande sätt. Han är en extremt bra föreläsare, man vill inte sluta titta! 🙂 Gardner är professor på prevention research center på Stanford University och är hängiven vegetarian sedan 25 år.

Tyngden i föreläsningen ligger på Gardners egen studie ATOZ som publicerades i american journal of medicine 2007. Där jämfördes 4 populära dieter med, bland annat Atkins och vad som i Sverige i princip är kostcirkeln. Gardner själv trodde aldrig att Atkins skulle visa sig vara bättre men Atkins vann i alla kategorier. HDL, triglycerider, viktnedgång och blodtryck blev alla bättre. Ingen annan grupp var bättre än Atkins i nåt och ingen av riskfaktorerna blev sämre av atkins konstaterade Gardner förvånat.

Ett intressant fynd är att LDL var bättre, för två av de andra grupperna än för Atkins, efter 2 månader men man såg ingen skillnad efter 6 och 12 månader. Vilket stämmer bra överens med en del andra kortare studier där man sett sämre resultat på LDL för LCHF-kost. Det tar ju tid för kroppen att anpassa sig. Sen finns det andra studier som visar att LDL-profilen blir bättre av LCHF men det får jag ta i ett senare inlägg.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=eREuZEdMAVo

ATOZ – http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=205916

 

HDL – det ”goda” kolesterolet. Höga nivåer är kopplat till minskad dödlighet i hjärtkärlsjukdomar
LDL – det ”onda” kolesterolet. Det finns dock flera typer av LDL och det är bara de minsta och tätaste formerna som är förknippade med ökad dödlighet i hjärtkärlsjukdomar.              Triglycerider – fettet som finns i alla kroppens fettceller.  Höga nivåer är kopplat till ökad dödlighet i hjärtkärlsjukdomar

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s